Vraag je een vrouw naar haar favoriete edelsteen, dan komt de diamant vrijwel altijd als winnaar uit de bus. En dat is niet zo vreemd. Een verblindende schittering, spetterend lichtspel, vuur en een buitengewone zeldzaamheid: the girl’s best friend heeft het allemaal.

De komende blogserie staat geheel in het teken van de geliefde diamant.We nemen je mee in de wereld van deze kostbare steen en geven tips die je helpen het exemplaar van je dromen te kiezen. En dat zonder al te veel technische termen en intimiderend jargon. Want geloof ons: de zoektocht naar de perfecte diamant is al lastig genoeg.

Diamanten, wat zijn dat eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Diamanten zijn het resultaat van zuivere koolstofatomen die onder grote druk en extreme temperaturen zijn gekristalliseerd. Dit proces gaat miljarden jaren terug en vond plaats in het bovenste gedeelte van de aardmantel. Tijdens vulkaanuitbarstingen worden deze ruwe diamanten meegevoerd met magma, en komen op deze manier aan het aardoppervlak terecht. Daar worden ze gewonnen uit gestold lava (ook wel karmeliet genoemd) en in rivierbeddingen. Maar lang niet alle diamanten komen uiteindelijk in een juweel terecht; slechts 20 procent van de gewonnen diamanten heeft een kwaliteit die daar bruikbaar voor is.

Hoe kies ik de perfecte diamant?

Een diamanten sieraad uitkiezen doe je niet iedere dag. Dat is maar goed ook, want zoals we eerder aangaven is dat écht niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn talloze aanbieders, veel keuzemogelijkheden en de prijzen lopen sterk uiteen. En dan bestaat er ook nog eens de kans bedrogen te worden met een ‘loepzuiver’, namaak exemplaar. Al met al een zoektocht waarbij behoorlijk wat komt kijken. Gemakkelijk - en met verstand van zaken - een diamant kiezen, doe je op basis van de zogenaamde 4 C’s.

De 4 C’s?

De 4 C’s zijn door het GIA (Gemological Institute of America) in het leven geroepen om de waarde van een diamant te kunnen bepalen. Iedere C vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van de totale schoonheid en structuur van deze kostbare edelsteen: Carat, Colour, Clarity en Cut. Of, in het Nederlands: Karaat, Kleur, Zuiverheid en Slijpkwaliteit. Afzonderlijk van elkaar zeggen deze vier indicatoren niet zoveel over de totale waarde. Zo kan een lichte diamant met hoge slijpkwaliteit meer waard zijn dan een zware diamant die slecht geslepen is.

Een diamant kopen

Sta je op het punt een diamanten sieraad te kopen? Dan is kennis over de 4 C’s der diamanten essentieel. In de volgende blog zoomen we in op de eerste C van het kwartet: Carat!

Wil je graag alles weten over diamanten sieraden, of zelfs direct investeren in tijdloze schoonheid? Je bent van harte welkom bij Brunott Juwelier. Ons team kan niet wachten om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden bij de aankoop!