10 dingen die je nog niet wist over Grand Seiko

10 dingen die je nog niet wist over Grand Seiko

 

Oktober is Grand Seiko-maand bij Brunott, dé perfecte gelegenheid om je eens te verdiepen in wat Grand Seiko tot zo’n bijzonder horlogemerk maakt!

 

1: Het Begin

Wist je dat Grand Seiko pas in 2017 een onafhankelijk merk geworden is? Vanaf het moment dat het eerste Grand Seiko horloge in 1960 het levenslicht zag, was dit Seiko’s paradepaardje.

Het eerste Grand-Seiko horloge heette kortweg de “Grand Seiko”. Het compleet nieuwe horloge was op veel vlakken zo vernieuwend dat het werd beschouwd als het eerste en enige in zijn klasse. Seiko bracht zulke ongekende nauwkeurigheid, gangreserve, duurzaamheid en schoonheid dat de toevoeging “Grand” werd bedacht om dit horloge recht te doen. Bijna zeventig jaar geleden had men niet kunnen dromen dat dit horloge het begin zou zijn van een nieuwe standaard in de uurwerktechniek!

 

2: De grote negen

Ieder nieuw horloge dat in productie genomen wordt bezit de negen minimalistische en praktische stijlelementen die een Grand Seiko zo herkenbaar maken. Zo is de lunette altijd hoogglans gepolijst, is de kroon altijd half verzonken, vormt de zijlijn van de horlogekast een perfecte curve en bestaat het kastoppervlak uit rechte vlakken die gepolijst zijn zonder enige vertekening. In de horlogekast zie je dat de wijzerplaat vlak is, de 12-uur index is dubbelbreed en is net als alle andere indexen voorzien van meerdere facetten, iets dat ook terugkomt in de wijzers. Als laatst is er de bijzondere zijkant van de horlogekast, die voorzien is van een lunette met wijkende onderzijde, een element dat terugkomt in de kast, zodat een prachtig schaduwspel ontstaat waardoor je naar een Grand Seiko kunt blijven kijken!

 

3: 9S mechanische kalibers 

Mechanische horloges van Grand Seiko zijn de perfecte combinatie van eeuwenoud vakmanschap en de modernste technieken. Terwijl de horloges nog grotendeels zijn opgebouwd zoals sinds het begin van de modern tijdmeting, werkt Grand Seiko continu aan het verbeteren van de gemiddeld 200 tot 300 onderdelen om nauwkeurigheid en duurzaamheid te verbeteren. Iedere Grand Seiko, mechanisch of niet, wordt geheel in eigen beheer geproduceerd, waardoor ieder horloge zich een manufactuur mag noemen, als een van de weinige merken wereldwijd. Tevens stelt Grand Seiko zijn eigen eisen aan nauwkeurigheid: waar Seiko eerder deelnam aan de Neuchâtel Chronometer trials voor nauwkeurigheid, heeft het nu zijn eigen eisenpakket, dat in alle opzichten strenger is. Grand Seiko horloges zijn dus niet Chronometer-gecertificeerd, maar functioneren wel degelijk volgens deze normen en zelfs nog beter.

 

4: SPRON

Horlogeveren werden tot in de 19eeeuw gemaakt van ijzer. Dit had twee grote nadelen: de veren roestten makkelijk en braken snel. Rond 1900 begon Charles-Édouard Guillaume te experimenteren met nieuwe metaallegeringen en vond hij invar uit: een nikkel-ijzerlegering die behalve behoorlijk corrosiebestendig ook bijzonder temperatuurstabiel bleek. Bij uitzetten van de hoofd- en balansveer wordt het uurwerk bij stijgende of dalende temperatuur onnauwkeurig, geen ideale eigenschap voor een horloge. Seiko begon in de jaren 50 zelf met het bestuderen van verschillende legeringen en in 1956 kwam SPRON (samenvoeging van spring en micron) op de markt: een kobalt-nikkellegering die nog beter temperatuurstabiel is dan invar. Hiernaast is het materiaal corrosiebestendig, sterk met hoge elastische vervorming en non-magnetisch. Op het moment produceert Grand Seiko vier soorten SPRON. Twee hiervan worden gebruikt voor diverse industriële toepassingen (denk aan handvatten van tandartsboren en autoveren) en SPRON530 en SPRON610 voor hoofd- en balansveren in diverse Grand Seiko modellen.

 

5: Hi-beat

In de jaren 60, als gevolg van deelname aan de Neuchâtel Chronometers tests, is Seiko eens goed bij zichzelf te rade gegaan. Na wat ongetwijfeld lange en verhitte discussies waren, kwam het bedrijf tot de ideale combinatie van precisie en duurzaamheid. Er werd gekozen voor een tikgetal van 36.000 BPH wat neerkomt op 10 beats per second. Omdat dit getal hoger ligt dan de meeste uurwerken die 28.800 of 32.400 BPH aanhouden werd kreeg deze frequentie de naam Hi-Beat.  Het is de snelle heen- en weerbeweging van het balanswiel die ervoor zorgt dat het ontspannen van de veer op precies de juiste snelheid gebeurt, hoe sneller hoe preciezer. In 1968 kwamen beide Seiko fabrieken met onafhankelijk ontwikkelde 10 beat uurwerken, de Kaliber 61 serie en de Kaliber 45 serie. 41 jaar later zag door nieuwe, geavanceerde productiemethodes en vernieuwende materialen het 9S85 kaliber het levenslicht. 41 jaar na het begin van de 61 en 45 kalibers was dit het eerste Seiko horloge uitgerust met een 36.000 BPH ofwel Hi-Beat uurwerk!

 

 

6: 9F kwartskaliber 

In 1993 werd het eerste 9F kwartskaliber voltooid, vijf jaar na de introductie van het eerste Grand Seiko kwartshorloge. Dit kaliber was het resultaat van de extreem hoge eisen die aan Grand Seiko gesteld worden op het gebied van nauwkeurigheid, schoonheid, leesbaarheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Vanaf dat moment werd ieder kwartskaliber voorzien van de volgende vier door Seiko zelf ontwikkelde technologieën: het Backlash Auto-Adjust Mechanisme dat haperingen in de secondewijzer voorkomt, het Twin Pulse Control System dat in plaats van een enkele grote puls per seconde tweemaal een kleinere puls geeft die het moment van de wijzers vergroot, een Instant Date Change Mechanisme dat zorgt voor een exacte datumaanduiding en een Super Sealed Cabin die er niet alleen voor zorgt dat er geen vuil in het uurwerk komt maar ook dat gebruikte smeermiddelen decennialang intact blijven.

 

7: 9R, de Spring Drive

Met dit mechanisme heeft Grand Seiko eigenhandig een compleet nieuwe manier van tijdregulatie ontworpen!

In 1999 kwam het eerste Spring-Drive uurwerk op de markt na het jaar ervoor hoge ogen gegooid te hebben op de Basel Fair. Spring-Drive uurwerken bestaan uit een combinatie van elektronische en mechanische onderdelen en maken gebruik van een fantastisch stukje machinerie: de Tri-Synchro regulator in plaats van het traditionele echappement. Hiermee lopen de wijzers zonder hapering in één vloeiende beweging en wordt ongekende mechanische precisie mogelijk. Het horloge genereert mechanische energie die wordt omgezet in elektrische energie, en los daarvan elektromagnetische energie. Een klein deel hiervan wordt gebruikt om het remmechanisme in werking te stellen, dat zorgt voor een continue afremming van de hoofdveer, in tegenstelling tot een echappement dat steeds remt en weer tot gang komt.

 

8: MEMS

MEMS is een verzameling productietechnieken waarbij mechanische en elektronische precisieonderdelen worden gefabriceerd door middel van fotolithografie, een methode waarbij als het ware met licht geëtst wordt. Het is vele malen preciezer dan bijvoorbeeld stansen, frezen of lasersnijden en maakt het mogelijk om extreem nauwkeurige, dunne en lichte onderdelen te produceren die ook nog eens stofvrij zijn. Vanaf 1998 is het Grand Seiko hierdoor gelukt om onderdelen tot hun minimale “geraamte” uit te kleden wat scheelt in gewicht en daardoor in benodigde energie. Hierdoor wordt de gangreserve van het horloge langer en wordt wrijving en slijtage tot een minimum beperkt.

 

9: Zaratsu polishing

Iedere Grand Seiko horlogekast wordt spiegelglad gepolijst met een ongeëvenaarde techniek: het Zaratsu-polijsten, omgeven door mysterie en legende. Hoe het zit? In de jaren 50 begon Seiko zijn beste horloges te polijsten met machines geleverd door de Duitse gebroeders Sallaz. De naam was zichtbaar op de machines maar omdat de klanken in de Japanse taal niet voorkomen, werd de naam verbasterd tot Zaratsu. Het bijzondere aan de techniek die wordt toegepast is dat de vlakke kant van een polijstschijf wordt gebruikt, in tegenstelling tot de ronde buitenkant zoals bij standaard polijsten. Vergelijk het met diamantslijpers, zij hebben als geen ander een recht oppervlak nodig om een perfect facet te creëren. Deze methode, toegepast door een meestervakman, zorgt ervoor dat iedere horlogekast een krasvrij oppervlak heeft waarin geen afronding of oneffenheid zichtbaar is.

 

10 Kalibers

De 9S, 9F en 9R kalibers maken Grand Seiko extra bijzonder. Kosten nog moeite worden gespaard om het beste horloge mogelijk te produceren en Grand Seiko doet hieraan geen enkele concessie. Voor wie het leuk vindt om de huidige kalibers te vergelijken, of voor wie nog strafregels moet schrijven, zijn hier de belangrijkste data in tabelvorm samengevat:

 

De Grand Seiko 9S-F-R kalibers

 

Kaliber

Aansturing

Statische Nauwkeurigheid 

Nauwkeurigheid normaal gebruik 

BPH

Gangreserve/

Batterijduur

Complicaties 

Gebruikt in de volgende horloges in de huidige collectie:

9S85

Mechanisch-Handopwind

+5 tot -3 seconden per dag

+8 tot -1 seconden per dag

36.000 BPH

10 BPS

± 55 uur

Datumaanduiding 

SBGH265J, SBGH266J, SBGH267G, SBGH263G, SBGH201G, SBGH205G, SBGH255G

9S86

Mechanisch-Handopwind

+5 tot -3 seconden per dag

+8 tot -1 seconden per dag

36.000 BPH

10 BPS

± 55 uur

Datumaanduiding 

Dual-GMT functie 

24-uursaanduiding

SBGJ229G, SBGJ201G, SBGJ203G, SBGJ211G, SBGJ213G, SBGJ217G, SBGJ219G

9S66

Mechanisch-Automaat

+5 tot -3 seconden per dag

+10 tot -1 seconden per dag

28.800 BPH

8 BPS

± 72 uur

Datumaanduiding 

Dual-GMT functie 

24-uursaanduiding

SBGM221G

9S65

Mechanisch-Automaat

+5 tot -3 seconden per dag

+10 tot -1 seconden per dag

28.800 BPH

8 BPS

± 72 uur

Datumaanduiding

SBGR251J, SBGR253J, SBGR255G, SBGR257G, SBGR261G

9S68

Mechanisch-Automaat

+5 tot -3 seconden per dag

+10 tot -1 seconden per dag

28.800 BPH

8 BPS

± 72 uur

Datumaanduiding 

SBGR311G, SBGR307G, SBGR309G

9S61

Mechanisch-Automaat

+5 tot -3 seconden per dag

+10 tot -1 seconden per dag

28.800 BPH

8 BPS

± 72 uur

 

SBGR299G, SBGR301G

9F82

Kwarts

±10 seconden per jaar

±10 seconden per jaar

 

± 3 jaar

Datumaanduiding

SBGV238G, SBGV239J, SBGV205G, SBGV207G

9F62

Kwarts

±10 seconden per jaar

±10 seconden per jaar

 

± 3 jaar

Datumaanduiding

SBGX259G, SBGX261G, SBGX263G

9F83

Kwarts

±5 seconden per jaar

±5 seconden per jaar

 

± 3 jaar

Datumaanduiding

SBGT241G

9R01

Spring Drive-Handopwind

±0.5 seconde per dag

±0.5 seconde per dag

 

± 192 uur

Gangreserveaanduiding

Snel-correct tijdsaanpassing

SBGD202J, SBGD201J

9R86

Spring Drive-Automaat 

±1 seconde per dag

±1 seconde per dag

 

± 72 uur

Gangreserveaanduiding

Dual-GMT functie 

24-uursaanduiding

Chronograaf

Snel-correct tijdsaanpassing

SBGC201G, SBG203G, SBGC205G, SBGC221G, SBGC223G

9R65

Spring Drive-Automaat

±1 seconde per dag

±1 seconde per dag

 

± 72 uur

Gangreserveaanduiding

 

SBGA387G, SBGA373G, SBGA375G, SBGA201G, SBGA203G, SBGA211G, SBGA229G, SBGA231G, SBGA283G, SBGA285G

9R66

Spring Drive-Automaat

±1 seconde per dag

±1 seconde per dag

 

± 72 uur

Gangreserveaanduiding

Dual-GMT functie

24-uursaanduiding

SBGE201G, SBGE205G, SBGE211G

 

Overige modellen zijn onder andere: SBGA384G, SBGA385G, SBGA387G, STGK002J

 

11: Dealers 

Wist je dat Brunott Juwelier een van de 4 offciele dealers is van dit prachtige merk? Onze volledige collectie kan online bekeken worden. Uiteraard kan je al dit moois ook in onze winkel in Rotterdam komen passen.