De Snowflake - Grand Seiko's meest gewilde horloge

Het is goed mogelijk dat de introductie van de Grand Seiko Spring Drive Snowflake in 2017 je aandacht volledig is ontsprongen. Wij hebben er destijds immers geen uitgebreid aandacht aan besteed. Uiterst zonde, de Spring Drive Snowflake is namelijk niet zomaar een horloge. Afijn, vanuit de ‘beter laat dan nooit-gedachte’ brengen we daar alsnog verandering in!

Grand Seiko

Kenners van het merk Seiko weten dat Grand Seiko – tegenwoordig als zelfstandig merk binnen de Seiko groep – synoniem staat voor de absolute top. Het Grand Seiko-era dateert uit 1960, het jaar waarin het Japanse merk het eerste model introduceerde. Het doel, het ontwikkelen van het allerbeste horloge ooit gemaakt, wordt tot op de dag van vandaag nagestreefd. Hoewel het nog maar de vraag is of dit ooit zal worden behaald. Grand Seiko is een streber en zal tot in de oneindigheid proberen zichzelf én anderen te overtreffen. Als fanatieke horlogeliefhebbers hoor je ons niet klagen, want deze doelstelling heeft de afgelopen zestig jaar meerdere iconische modellen opgeleverd. De Grand Seiko Spring Drive SBGA11, ook wel ‘Snowflake’ genoemd, is daar een karakteristiek voorbeeld van. En zoals ieder verhaal, heeft ook het verhaal van Snowflake twee kanten. De een gaat over esthetiek, de ander over het unieke mechanisme van het uurwerk.

Sneeuwklokje

In de eerste plaats heeft het model zijn populariteit (en ook zijn naam) te danken aan de intrigerende wijzerplaat. Sneeuwwit en met de oneffen textuur van verstoven sneeuw, is deze als ‘Snowflake’ bekende wijzerplaat een directe verwijzing naar de winterse schoonheid van het Japanse Shinshu gebergte. Zelfs de gangreserve-indicator, die veelal als een doorn in het oog wordt gezien, ziet er op de sneeuwachtige wijzerplaat van dit Grand Seiko model zeer fraai uit. Verder refereert ook het gewicht - of eigenlijk het ontbreken daaraan - van het horloge naar de naam. Met een titanium kast en band draagt de SBGA11zo licht als een veer- eh sneeuwvlokje om de pols.

Zaratsu polijsting

Het horloge heeft een 41mm kast en wijzers die tot in perfectie zijn afgewerkt. Bij dit proces hebben de horlogemakers van Grand Seiko de zogenaamde Zaratsu-polijsttechniek toegepast. Deze arbeidsintensieve methode is technisch zeer complex, maar het resultaat is ernaar: een sprankelende en spiegelende finish die samengaat met een intrigerende wisselwerking tussen licht en schaduw. De Snowflake is hiermee een weerspiegeling van traditioneel Japanse ambacht en schoonheid.

Flow of time

Dan de bijzondere aandrijving van de SBGA11: het Spring Drive Caliber, een beweging die symbool staat voor de natuurlijke flow of time. De ontwikkeling van dit mechanisme duurde maar liefst 28 jaar, en draait om precisie en de soepele glijbeweging van de secondewijzer. In plaats van traditionele mechaniek maakt Spring Drive gebruik van een standaard hoofdveer in combinatie met een Try-synchro-regelaar. Dit gaat samen met uitzonderlijke nauwkeurigheid en een onvergelijkbare afwijking van slechts 1 seconde per dag. Het horloge heeft een gangreserve van 72 uur, met een indicator van het aantal uren dat het uurwerk nog doorloopt op 8 uur.

Grand Seiko bij Brunott

De SBGA11 is een prachtige weerspiegeling van de Grand Seiko Style. Een stijl waarin alles draait om de kernwaarden ‘precisie’, ‘schoonheid’ en ‘afleesbaarheid’.

Net als ons groot fan van Grand Seiko? De geliefde Snowflake is, evenals de andere modellen uit de Grand Seiko-collectie, verkrijgbaar bij Brunott. We nodigen je graag uit in onze winkel om het aanbod horloges te komen bewonderen!

Seiko Snowflake

 

Technische Specificaties

- Model: Grand Seiko SBGA011
- Kast: Titanium; diameter 41,0 mm; hoogte 12,5 mm; waterbestendig tot 10 bar (100 meter); saffierglas aan de voorzijde en op het achterdeksel
- Functies: Uren; minuten; centrale secondewijzer; datum; gangreserve-indicator.
- Beweging: Kaliber 9R65, zelfopwindend; Spring Drive; gangreserve 72 uur.
- Horlogeband: Titanium band met drievoudige sluiting en drukknop