Onaangename verrassing van Lapponia

De ene verrassing is de andere niet, maar deze zagen we niet aankomen. Lapponia – misschien wel het meest spraakmakende zilveren sieradenmerk ooit - is niet lang meer.

''Een jaar geleden heeft er een wisseling plaatsgevonden in de hoofddirectie van Kalevala Jewelry (waartoe sinds 2005 Lapponia behoort) en heeft de nieuwe CEO de opdracht gekregen een strategisch plan te maken voor de lange termijn. Tot onze grote verbazing heeft men half december j.l. besloten om per direct een grote interne reorganisatie door te voeren en, na 60 jaar internationaal actief te zijn geweest, het doek te laten vallen voor Lapponia.''

Bovenstaand een klein fragment uit het bericht van Sap Luxury Goods dat eerder deze maand in onze mailbox verscheen. Het nieuws sloeg in als een bom. Nooit meer samenwerkingen tussen Lapponia en topdesigners van over de hele wereld. Nooit meer uitzien naar nieuwe kunstcollecties. Nooit meer diezelfde Finse Perfectie..

Eind maart zal er eind komen aan alle samenwerkingscontracten met distributeurs en agenten. En hoewel de directie een aantal Lapponia designs gaat doorvoeren onder de naam Kalevala Art, zullen deze sieraden niet in Nederland te koop zijn. Kalevala Jewelry gaat zich puur en alleen focussen op Finland, de plek waar de geschiedenis van het iconische sieradenmerk in 1960 begon.

Lapponia

Denk je aan het merk Lapponia, dan denk je aan Björn Weckström. Hoewel het Finse sieradenmerk in 1960 werd opgericht door Pekka Antilla, heeft Weckström als eerste hoofdontwerper de sieraden - die niet onder doen aan kleine kunstwerkjes - van Lapponia wereldwijd op de kaart gezet. Hij liet zich inspireren door de overweldigende kracht en grootte van de natuur, en zette de trend met sculptuurachtige sieraden. Lapponia groeide uit tot een merk zonder grenzen, waarbij talloze bijzondere collecties en samenwerkingen met ontwerpers de revue zijn gepasseerd.

Waaronder met Liesbeth Busman; een Nederlandse ontwerpster voor wie de perfectie van imperfectie centraal staat. Mooi is voor haar niet essentieel; de schoonheid van Busmans’ werk is vaak verborgen en wordt pas op den duur aan de drager onthuld. Dit heeft geresulteerd in de ‘Promise of Spring’ collectie: een serie prachtige sieraden waarin Liesbeth’s eigentijdse en minimalistische stijl is geïmplementeerd met Weckström’s traditionele visie. Én met innovatie.

Het hoofdkwartier van Lappiona in Helsinki staat bekend als een plek waar ambachtelijke vakmanschap en nieuwe technieken elkaar ontmoetten. Waar 3D-printers zijn geïntegreerd met hamers, mallen en vergrootglazen. Een plek, waar een eind is gekomen aan een beeldbepalend sieradenmerk met een geheel eigen gezicht.

Het eind van het verhaal..

Concreet betekent dit alles dat je als liefhebber van het merk een laatste kans hebt om het Lapponia sieraad van je dromen te kopen. De kans bestaat namelijk dat deze bij Brunott nog beschikbaar is! Hiervoor verwijzen we graag naar de webshop - de juwelen die hier te zien zijn, kunnen nog allemaal van jou zijn.

Ondertussen maken wij ons hard voor het bestaansrecht van Lapponia. Zo heeft de directie het laatste bericht van ons nog niet ontvangen, en willen wij bij dezen oproepen om iedere bijzondere Lapponia-ervaring of bewondering voor het merk met ons te delen. Op ons beurt zullen wij ervoor zorgen dat deze onder de neus van de nieuwe CEO terechtkomen -  wellicht doet het hem van gedachten veranderen. Je kunt je verhaal mailen naar [email protected].

Anouk Goedegebuur