Presage en de fascinerende schoonheid van een maansikkel tijdens de dageraad

Presage en de fascinerende schoonheid van een maansikkel tijdens de dageraad

Dit nieuwste ontwerp in de sublieme mechanische horlogecollectie van Presage is een fascinerende ode aan de tijdloze schoonheid van de maan. Het is een bijzonder vervolg op de recentelijk gelanceerde Presage-collectie, die was voorzien van een diepblauwe emaille wijzerplaat met de uitstraling van de nachtelijke hemel. Bij deze nieuwe Limited Edition (wereldwijd 2000 exemplaren) is mede gebruik gemaakt van de meest bewerkelijke laktechniek die we kennen: Byakudan-nuri. Een techniek die wordt gecombineerd met traditionele Urushi laktechniek, waarmee op de wijzerplaat van deze Presage de adembenemend mooie tinten van hemel en maan vlak voor zonsopgang tot uitdrukking worden gebracht. Byakudan-nuri is een laktechniek die al eeuwen wordt gebruikt voor het decoreren van Urushi-laklagen. Vanwege de complexiteit van deze techniek werd Byakudan-nuri uitsluitend gebruikt voor locaties en voorwerpen met een hoge status; waaronder tempels, heiligdommen en de harnassen van Shogun-krijgsheren.

 

Urushi, Byakudan-nuri en Maki-e

In deze nieuwe Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition zijn maar liefst drie traditionele technieken gecombineerd om het gevoel en de uitstraling één van de fascinerendste lichtschakeringen op aarde te kunnen vangen: de atmosfeer en het gevoel van de maan in de nachtelijke hemel bij het begin van de dageraad.

 

Urushi

Eerst worden de wijzerplaten met de traditionele Urushi-techniek bewerkt, waarbij gitzwart lakwerk handmatig op de metalen ondergrond van de wijzerplaat wordt aangebracht, gedroogd en vervolgens gepolijst. Deze processen worden meerdere malen herhaald totdat de vakman exact de gewenste diepte van het zwart heeft gecreëerd.

 

 

Byakudan-nuri

Gebruikmakend van een nieuw laagje Urushi als bindmiddel, worden vervolgens de sub-dials met een laagje zéér fijn metaalpoeder bestrooid. De hele wijzerplaat wordt dan herhaaldelijk geschilderd met een roodgetint, semitransparant Urushi-laklaagje. Waarbij elk nieuw laagje lak zo vaak wordt gedroogd en gepolijst als de vakman noodzakelijk acht. Het effect is zowel subtiel als buitengewoon indrukwekkend. Omdat het rood van de kleine wijzerplaten van een unieke diepte heeft, beginnen deze twee sub-dials – zodra er licht op valt - te stralen als delen van de vroege ochtendhemel die het licht van de zonsopgang eerder opvangen dan de rest van de hemel. Een fascinerend en mooi schouwspel!

 

 

Maki-e

Om de sikkelvormige gangreserve-indicator zijn bijzondere uitstraling te geven, werd een beroep gedaan op een derde laktechniek: Maki-e. Net als bij de Byakudan-nuri-techniek wordt de maansikkel eerst gecoat met een laag Urushi-lakwerk. Dat dient als hechting voor een ultra-fijn, goudkleurig poeder. Zodra het poeder op de wijzerplaat ligt, verspreidt de Maki-e kunstenaar met voorzichtige tikjes tegen de wijzerplaat het poeder gelijkmatig over het oppervlak.  

 
 

Waarna hij met een persoonlijk gekozen materiaal de afwerking van het oppervlak perfectioneert. Het resultaat is een gangreserve-indicator die niet alleen de perfecte vorm van een maansikkel heeft, maar ook de exact juiste schittering en de korrelige structuur die prachtig contrasteert met de gladheid van de hemel waartegen zij afsteekt.

 

De kunstenaar achter het lakwerk

Iedere wijzerplaat van een Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition is het resultaat van een uiterst nauwgezet proces van weken. De complexe processen Urushi, Byakudan-nuri en Maki-e worden handmatig uitgevoerd door vakmensen in de studio van Isshu Tamura, een meester op het gebied van Urushi, in de regio van Hokuriku op Honshu, het belangrijkste eiland van Japan.

 

 

De Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition: SPB085J1

 

SPB085J1 € 2.500,-

 

Specificaties

· Kaliber 6R21
· Tikgetal: 28,800 vibrations per uur 
  (8 beats per seconde)
· Gangreserve: 45 uur
· Aantal jewels: 29
· Stainless steel kast
· Urushi Byakudan-nuri 
  wijzerplaat met Maki-e
· Dual-curved saffierglas met anti-reflectie 
  coating
· Geschroefd glazen achterdeksel
· Diameter: 40.5mm, dikte: 12.8mm
· Waterdichtheid: 10 bar
· Magnetische resitentie: 4,800 A/m
· Krokodillenlederen horlogeband 
  met vouwsluiting
 

 

Limited edition oplage van 2,000 stuks wereldwijd
De Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition is verkrijgbaar vanaf december 2018.
Wij hebben als exlusief Seiko dealer 2 van de 17 Nederlandse modellen die we kunnen vekropen. Bestellen of meer info kan hier.