Voor de ultieme liefhebber - 3 indrukwekkende Grand Seiko modellen

Horloges uitbrengen in gelimiteerde oplage is op zich niet zo bijzonder; veel horlogemerken komen zo nu en dan met een model dat beperkt wordt uitgebracht. Meestal zijn deze limited editions (en dus ook het design) gebaseerd op een samenwerking of een groot evenement. Met de nadruk op ‘meestal’; het prestigieuze Grand Seiko kiest er bewust voor om dicht bij zichzelf te blijven.

Duidelijk gecharmeerd van het thuisland, laten de designers van Grand Seiko zich tijdens het ontwerpproces steevast inspireren door de veelzijdige Japanse natuur. Neem de beroemde Snowflake, met de sneeuwwitte wijzerplaat die verwijst naar het winterse Shinshu gebergte. Of de ‘Mt. Iwate’, het model waarvan de wijzerplaat is geïnspireerd op de spitse contouren van de gelijknamige vulkaan. We kunnen nog wel even doorgaan, want in feite beschikt ieder Grand Seiko horloge - naast schoonheid, precisie en leesbaarheid – over een unieke wijzerplaat. Dit geldt ook zeker voor de limited editions. Een mooie reden om eens stil te staan bij drie van deze unieke modellen, met daarbij bijzondere aandacht voor de wijzerplaat. Uiteindelijk is dit tenslotte het eerste waar je blik naar toegetrokken wordt!

SBGH269 – gelimiteerd tot 900 stuks


SBGH269

Laten we beginnen met de SBGH269. Dit nieuwe, op de herfst geïnspireerde horloge, brengt met een dieprode wijzerplaat een ode aan de herfst in de berggebieden van Japan. Het blad dat geleidelijk van kleur verandert wanneer het zomerseizoen plaats maakt voor de herfst, heeft de inspiratie gevormd voor de intrigerende wijzerplaat. Dat is echter niet het enige waar deze gelimiteerde uitgave op geïnspireerd is. Het verticale kleurverloop (ook wel gradient effect) dat de wijzerplaat van de SBGH269 siert, weerspiegelt de gelakte houtvloeren die kenmerkend zijn voor de Japanse architectuur. De goudaccenten op de minuscule markers, de secondewijzer en het GS-logo zorgen tot slot voor een sierlijk contrast. Opvallend is ook het gedecoreerde uurwerk van de SBGH269, dat zichtbaar is door de transparante kastbodem van saffierglas. Het designteam van Grand Seiko is er in geslaagd om het titanium waar het uurwerk uit bestaat, te adoniseren tot een blauwgroene kleur. Wederom een goed doordacht verwijzing naar de blaadjes aan de Japanse bomen; ditmaal in de periode voorafgaand aan de herfst, wanneer deze nog niet van gedaante zijn veranderd.

Het gelimiteerde horloge, waarvan er slechts 900 zijn gemaakt, maakt deel uit van de Heritage collectie en vertoont overeenkomsten met het 36000 Hi-Beat horloge uit deze serie. Net als dit model, wordt de SBGH269 geleverd in een roestvrijstalen 39,55mm kast en zijn de oppervlakten afgewerkt volgens de traditionele Grand Seiko wijze. De kracht van dit horloge zit in het 9S85 kaliber; een precieze automatische beweging met een centrale rotor en een hi-beat frequentie van 5Hz - of 36.000 trillingen per uur. De gangreserve telt 55 uur en heeft een nauwkeurigheid dat is gemeten op +5 tot -3 seconden per dag.

SBGY003 – gelimiteerd tot 700 stuks
Dan de SBGY003. Dit horloge is ontwikkeld ter ere van de 20-jarige verjaardag van het Spring Drive kaliber, en maakt daarmee deel uit van een aparte serie binnen de Elegance collectie. Voorzien van de welbekende, verfijnde Grand Seiko-uitstraling, trekt de SBGY003 vooral de aandacht met de sunray pattern wijzerplaatDit patroon linkt naar het toverachtige tafereel dat ontstaat wanneer zonlicht door de bladeren van de bomen schijnt. In combinatie met de Zaratsu gepolijste oppervlakken en de hoogwaardige afwerking, laat de SBGY003 een adembenemende indruk achter. Vooral wanneer je dit horloge met eigen ogen aanschouwt. Want net als het natuurverschijnsel zelf, komt de ‘zonneschijn’ op de wijzerplaat alleen dan goed tot zijn recht.  

Net als de andere Grand Seiko Spring Drive horloges die zijn gelanceerd rondom de 20e verjaardag van het mechanisme, heeft de SBGY003 een iets andere beweging dan de modellen uit de reguliere Elegance collectie. In plaats van het 9R02-kaliber, wordt dit horloge aangedreven door Grand Seiko’s 9R31-beweging. Dit geavanceerde kaliber heeft een gangreserve van 72 uur, en is met een afwijking van 1 seconden in staat de tijd uiterst accuraat weer te geven. Dit alles huist in een verfijnde kast met een diameter van 38,5mm en een dikte van slechts 10,22mm. Wereldwijd dwalen er niet meer dan 700 exemplaren van de SBGY003 rond.

SBGA407 - SkyflakeTot slot het laatste model dat in dit blog aan bod komt: de SBGA407. In tegenstelling tot de SBGH269 en de SBGY003, kent dit horloge geen gelimiteerde oplage. Dat maakt dit model echter niet minder bijzonder. De SBGA407 – liefkozend ook wel Skyflake genoemd – is een variant op de immer populaire SBGA11 Grand Seiko Snowflake en wordt geprezen vanwege het hoge esthetische niveau. De delicate, sneeuwachtige wijzerplaat waar de Snowflake toch al om geliefd wordt, komt in de subtiel blauwe kleurstelling van de SBGA407-wijzerplaat nóg beter uit. Eveneens is het niveau van afwerking dat op de Skyflake is toegepast buitengewoon: de wijzerplaat is aangevuld met een blauwe secondewijzers van staal, en de behuizing is volledig gepolijst middels de Zaratsu-techniek.

Anders dan de Snowflake, is de kast vervaardigd uit roestvrij staal in plaats van titanium. Wel vind je – net als in de Snowflake - in dit model Grand Seiko’s Spring Drive kaliber terug. Inclusief de wijzers die geluidloos en in een ononderbroken beweging over de wijzerplaat glijden; een fascinerende beweging waar je tot in de oneindigheid naar kan blijven kijken. Kijken we naar de afmeting van de kast, dan is de case van de SBGA407 met een diameter van 41.2mm een verwaarloosbare 0,8mm kleiner dan die van de Snowflake. Vreemd genoeg is de kleinere kast van de Skyflake met 12,8mm daarentegen wel iets dikker dan de kast van de Snowflake.

Exclusief verkrijgbaar bij Brunott

Onze hechte band met dit vooraanstaande Japanse merk gaat hand in hand met een zeer uitgebreide Grand Seiko collectie. Brunott behoort zelfs tot de weinige Grand Seiko dealers die de zeer speciale uitgaven van het merk mogen verkopen! Vooral voor de limited editions geldt dat wij vanwege de hoge exclusiviteit maar een klein aantal exemplaren beschikbaar hebben. Wil jij de show stelen met een gelimiteerd Grand Seiko horloge aan je pols? Wees er dan snel bij, want op is écht op.