Waarom verloven we met diamant?

Waarom diamant? 

Diamant is de enige edelsteen die uit slechts 1 element bestaat, namelijk koolstof. Diep in de kern van de aarde vinden jarenlange processen plaats die koolstof onder invloed van hoge druk en hitte laten kristalliseren. Deze hoge druk laat koolstof vormen tot grafiet en graftiet tot de zeldzame edelsteen diamant. Dit maakt diamant familie van de punt van jouw potlood. Het verschil maakt het feit dat diamant maar liefst duizend keer zo hard is samengedrukt door de kracht van onze Aarde. De gekristalliseerde koolstof is maar op enkele plaatsen op de wereld in zeer kleine hoeveelheden te vinden, wat diamant tot een uiterst zeldzaam product bestempelt. Wist je dat er circa 100 miljoen kilo aarde nodig is om slechts 1 karaat diamant te vinden? Daarbij komt nog het feit dat niet alle gevonden diamanten geschikt zijn voor sieraden. Slechts 15 tot 20% is zuiver genoeg om geslepen te worden en in sieraden te worden verwerkt. Dit maakt een ring met diamant zo uniek en bijzonder. Rode diamanten zijn de meest exclusieve diamanten in zijn soort. De prijs van 1 karaat rode diamant kan al gauw oplopen tot zo’n 1,2 miljoen euro en de prijzen blijven stijgen aangezien het steeds moeilijker wordt rode diamanten te vinden. Wist je dat de grootste geslepen diamant maar liefst uit 546 karaat bestond? Deze reus, Golden Jubilee Diamond genaamd, werd in 1985 gevonden in Zuid-Afrika en is naar schatting 300 miljoen dollar waard! Het aantal karaat van een diamand is de eenheid voor het gewicht van een diamant. 1 Karaat diamant is omgerekend 0,2 kg. Het woord ‘diamant’ komt uit het Grieks en betekent ‘onverslaanbaar’. Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt, en het is bijna onmogelijk om een diamant te beschadigen.
 

Celebrities

Ook celebrities lijken geen genoeg te krijgen van diamanten en paraderen vaak vol trots over de straten met een flinke edelsteen om hun vinger. Beyoncé kreeg van haar verloofde Jay-Z een ring met een diamant van 18 karaat, waar hij destijds zo’n 5 miljoen dollar voor heeft neergelegd. Kim Kardashian deed daar nog een schepje bovenop en droeg na haar verloving met Kanye West een ring met een diamant van 15 karaat met een geschatte waarde van maar liefst 8 miljoen dollar. Je moet iets over hebben voor je grote liefde, toch? Het is dan ook geen verrassing dat in de VS wereldwijd het meeste voor een verlovingsring wordt uitgegeven. Een studie van “The Knot” uit 2011 onder 19.000 echtparen toonde aan dat de gemiddelde verkooprijs van een verlovingsring lag bij $5.392 dollar. De Solitairring met diamant in witgoud is de best verkochte verlovingsring ter wereld.

Welke vinger? 

De linker ringvinger symboliseert een directe connectie naar het hart. Verlovingsringen worden daarom ook vaak aan de linkerhand gedragen. Na de bruiloft wordt de ring echter vaak aan de rechterhand gedragen, samen met de trouwring. Dit is natuurlijk een ongeschreven regel waar men zich niet aan hoeft te houden. Een verlovingsring is immers op zichzelf al een teken van liefde en heeft een waardevolle betekenis om beide handen.
 
Bij Brunott Juweliers hebben we een ontzettend ruime collectie aanzoeksringen op voorraad. Deze kunnen gepast en bekeken worden. Online vind je hier al een kleine selectie van terug. Klik hier om online inspiratie op te doen en kom langs onze winkel om deze prachtige ringen in het echt te zien.